Sunday 25 November 2012

Cum sa merg la ferma in Anglia - Programul SAWS


M-a intrebat cineva ieri ce trebuie facut pentru a veni la munca in agricultura in UK. Aveam de gand sa dezbat subiectul asta putin mai tarziu, dar fiindca acum e timpul potrivit – aplicatiile incep din septembrie si pot merge pana in martie – am sa ma opresc acum asupra acestui topic.

In primul rand trebuie mentionat ca lucrul este deschis tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana, numai ca pentru romani si bulgari exista anumite restrictii sau conditii, mai bine zis.

Home Office-ul a creat un program special pentru romani si bulgari, dearece  membri ceilalti ai UE nu au restrictii pe piata muncii de aici. Programul a fost intitulat SAWS – Seasonal Agricultural Workers Scheme si a fost conceput atat pentru beneficiul fermierilor britanici, cat si pentru cel al celor dornici sa munceasca in UK.

Pentru a intelege cum functioneaza acest program, trebuie sa mentionez ca aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a fost insotita de restrictii pe piata muncii din mai multe state, inclusiv UK. Pe langa acele Accession Cards pe care le voi discuta intr-un alt articol, aceasta portita este relativ usor de exploatat si poate oferi avantaje considerabile.

Pentru sesonul 2012 – 2013, sunt 21 250 de locuri pentru romani si bulgari. Home Office-ul lucreaza cu niste operatori autorizati care controleaza acest proces. Principiul pe care functioneaza este acordarea unui work permit (permis de lucru) pentru 6 luni, ca muncitor sezonier in agricultura.
Cei noua operatori autorizati se organizeaza in trei feluri:
-         firmele mai mici recruteaza direct din UK, pe baza trimiterii unei aplicatii online sau prin posta;
-         unele firme si-au deschis birouri in Romania si Bulgaria;
-         altele au parteneri care sa se ocupe de recrutare in aceste tari.

Fermele care au nevoie de muncitori se ocupa fie cu plantarea florilor, legumelor sau sunt chiar ferme de animale. Ele apeleaza la operatori iar acestia, la randul lor, se ocupa de recrutare direct sau prin intermediul partenerilor. Ca si zona geografica, plasarea se poate face oriunde in UK, din nordul Scotiei pana in spre Dover sau Southampton.

Lista operatorilor autorizati o gasiti aici si pentru a avea o sansa pentru 2013 va sfatuiesc sa aplicati acum. Cel mai mare operator este Concordia si are cateva birouri in Romania. Recrutarea se face pana in februarie si a inceput deja.
Puteti incerca sa trimteti  mailuri directe sau sa aplicati online cu operatorii mai mici, astfel avand o sansa so fiti contactati direct. Pentru operatorii mari, va trebui sa contacti firmele din Romania.

Acest program este foarte folosit de studenti si ei sunt incurajati sa aplice pentru vacantele de vara, dar asta nu inseamna ca doar studentii pot beneficia de el. Sa nu credeti ca munca e usoara – cunosc oameni care au renuntat dupa cateva luni, dar cunosc si oameni care se intorc an de an – daca angajatorul te place, te va chema din nou in anul urmator.
Probabil ca va intrebati deja cat costa; programul SAWS ar trebui sa fie gratuit. Cum veti vedea pe site-urile operatorilor, nu va cer decat sa va organizati transportul si aveti 100-200 de lire de cheltuiala pana luati primul salariu – la doua saptamani dupa ce incepe munca. Va trebui sa aveti insa asigurare medicala si de calatorie, care se poate aranja usor si poate costa intre 25-150 de lire.
Firmele din Romania percep un commision care poate fi intre 50 si 400 de euro, depinzand de servicille pe care le ofera. Indifferent de situatie, acest program renteaza este foarte cautat deoarece banii vor fi platiti la semnarea contractului – deci exista garantii.

Muncitorii vor fi platiti salariul minim pe economie: 6,19 lire pe ora pentru cei peste 20 de ani sau 4,98 lire pentru cei intre 18-20 de ani. Daca se lucreaza peste program, normal se plateste 150%. Atentie – angajatorul nu este obligat sa plateasca overtime – verificati contractele la semnare – dar cei mai multi il platesc.

Anagajatorii britanici sunt foarte corecti si obiectivi. Nu vor exploata muncitorii si le vor oferi conditii de cazare decente. De obicei, cazarea se face la rulote cu 2 sau 4 dormitoare, cu dusuri proprii, bucatarie si living room. Poate fi intre 23-35 de lire pe saptamana plus electricitatea si gazul – vreo cateva lire. Bine-nteles ca si norocul joaca un rol important – unele ferme vor avea mai mult de munca decat altele si implicit castigurile vor fi mai mari.

Avantajele acestui program sunt nenumarate. In primul rand, se poate obtine un permis de lucru destul de repede. In al doilea rand, se poate face un cont in banca destul de rapid si se obtine imediat National Insurance Number. In posturile mele ulterioare am sa explic in detaliu la ce folosesc aceste lucruri. Chiria este ieftina in comparatie cu inchirierile private, dar optiunea este deschisa – muncitorul poate inchiria o camera in apropierea fermei. Riscurile sunt minime – operatorii sunt autorizati si se ofera contract de munca.
Cel mai are avantaj este ca la sfarsitul perioadei de lucru, cea mai mare parte din taxele platite catre guvern va fi restituita – in functie de plafoanele de castig stabilite de guvernul britanic.

Daca va intereseaza acest program, nu mai pierdeti timpul si incepeti aplicatia. Limba nu este obligatorie, dar intotdeauna ajuta. De obicei se ofera contracte pe trei luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca trei luni. In plus, aveti si sansa de a vizita UK-ul, a carui zona rurala este forate frumoasa.


1 comment:

  1. Sunt foarte recunoscător față de firma de împrumuturi Elegant pentru că m-a ajutat să obțin un împrumut de 600.000 USD cu ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry și voi fi întotdeauna recunoscător. Viața mea s-a schimbat, banii mi-au fost plătiți, dețin acum o afacere pe care o întrețineam pentru familia mea. Sunt recunoscător pentru tine, domnule Russ, și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru asistență financiară pe e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru asistența dvs. financiară.

    ReplyDelete