Tuesday 20 November 2012

Despre Mine


Am inceput undeva in Nordul Munteniei, intr-un sat prafuit pe timp de vara si noroios in celelalte anotimpuri, inconjurat de dealuri padurite, tocmai bune de sanius.

Anii au trecut usor, intre vacantele de vara petrecute in mare parte pe garla – atunci cand scapam de la sapa sau alte munci – si anii scolari fara prea multe realizari sau necazuri. Asta pana sa ajung pe a opta, cand, din motive nestiute mie, tata s-a hotarat sa ma faca politai. Nu a contat ca eram bun la matematica si nu se cerea, sau ca la istorie eram la fel de bun Trasnea – inaintat pana la genunchiul broastei.
Si uite asa ma trezesc in clasa de Uman al unui liceu teoretic, unde pana si Latina se facea intensiv, si ma indopam cu meditatii saptamanale la istorie, pana am realizat ca banii sunt mai bine cheltuiti la film sau biliard.

In ultimul an de liceu, cand dintr-o data mi s-au deschis ochii, mi-am dat seama ca politai nu era tocmai ce voiam sa fac in viata, mai ales ca intre timp mi se deschisese gustul pentru literatura si activitatile adiacente. Si mintind ca am picat la proba medicala preliminara, m-am hotarat sa dau la Litere.

Doar m-am hotarat, ca in rest nu am facut nimic. Pe vremea aceea ajunsesem sa joc destul de bine biliard, si tocmai terminasem cu bacul, luasem vacanta si, pe cand invatatul era un process anevoios si neplacut, mai ales pentru mine care nu prea ma omorasem invatand, biliardul era un porces asa de natural, tot ce trebuia sa fac era sa joc mai mult si progresul meu venea de la sine. Si am jucat si ziua, si noaptea, pana la admitere, iar daca am vazut ca tot nu am timp destul sa acopar tot, la ce sa mai invat?

Concluzia e simpla – m-am trezit in armata, si m-am trezit de-adevaratelea. Anumite lucruri se intampla pentru ca trebuie sa se intample, altfel nu imi explic de ce as fi ajuns intr-un asa loc unde mai era doar unul cu liceu. Normalitatea si realitatea sunt greu de definit, deoarece se axeaza pe simturi si raportarea fiecaruia la exterior, insa si acum imi amintesc ce mi-a zis colonelul de la recrutare: Cum e posibil ca un baiat ca tine, cu liceu, cu group 0 la primul test, sa raspunda acum ca cei cu patru si cinci clase?Ti-ai batut joc de noi si de testul nostru! Nu imi batusem, eu doar fusesem sincer. Sincer pana la confesare, raspunsesem normal, asa cum vedeam eu lucrurile.

De abia atunci am inteles ca daca vreu sa fac ceva in viata, superficialitatea trebuie sa inceteze si am de ales intre a cultiva zarzavaturi tot restul vietii sau a merge la facultate. Si am mers imediat dupa, si mi-a luat patru anis a o termin si as fi vrut sa mai stau un pic. Ca baietii sunt rari la Litere si, vorba lui Creanga: Dragi ti-s fetele, Ioane?

Dupa ce am muncit cu carte de munca, cum se zice, un an, mi-am dat seama ca nu aveam sa ajung nicaieri cu salariul meu de 150 de lire pe luna; pe fiecare luna mai faceam 50 datorie, asa ca ne-am hotarat – eu si niste prieteni – sa venim la Londra. Zis si facut. Am petrecut ceva nopti pe internet, luat ceva tepe de la firme care nu-ti voiau decat banii si nu sa iti gaseasca un loc de munca, dar dupa cateva luni am gasit pontul. Cu viza in buzunar, m-am imbarcat pentru Londra. Si la cat de putine cunostinte sau experiente avusesem  eu cu Europa, nu mi-am dat seama ca ar fi mai bines a iau avionul… am stat 48 de ore intr-un autocar, am facut febra la fund, si puiul pe care mi-l gatise mama sa-l mananc pe drum a ajuns in primul cos din Victoria Station (cum naiba sa mananci pui intr-un autocar plin? Dar cum nici mama nu mai fusese in Anglia, am iertat-o!)

Cand am ajuns aici – s-a terminat cu gluma. Cum totul parea tragic, nu mai era nimic de glumit sau cineva care sa auda glumele.
Si asa incepe aventura mea in UK, unde am invata sa rad si plang mai cu pofta si uneori fara vreun motiv aparent. Intentionez sa scriu despre experientele si cunostinetele mele in diferite aspecte ale vietii din UK, atat pentru cei care sunt deja aici, dar si pentru cei ce s-ar gandi cumva sa vina. Nu sunt expert, nu le stiu pe toate; dar am remarcat ca lispa de informatie este una dintre cele mai mari piedici aici si de cele mai multe ori informatia trebuie platita din lirele si asa din ce in ce mai putine…






No comments:

Post a Comment